Boodschappenlijst maken!

De eerste stap zetten naar een gezonde levensstijl? Dat begint met gezond eten in huis halen!

Je maakt het jezelf erg lastig als je voorraadkast vol ligt met ongezonde rommel. Een uitpuilende fruitmand helpt je daarentegen wel om gezonder te gaan eten.

Geen rommel in je keukenkastjes, maar een uitpuilende fruitmand. Dat begint met goed voorbereid naar de supermarkt gaan. Maar wat voor producten moet je halen om een gezonde basis op te bouwen? Ik ga jullie in deze blog laten zien hoe je een gezonde boodschappenlijst maakt. Zo vergeet je nooit meer de belangrijkste basics op je lijstje te zetten.

Er is niks belangrijker dan de juiste basics in huis te hebben. Ga maar na: in de ochtend voordat je aan het werk moet is er geen gezond ontbijt is huis. Je hebt geen tijd (of geen zin) om naar de supermarkt te gaan.

In plaats van dat bakje kwark met fruit, pak je een voorverpakte ontbijtkoek. Smeert er een laag boter overheen en met die ontbijtkoek in je mond stap je de auto in en rijd je naar je werk. Na een drukke werkdag kom je thuis en je treft een lege koelkast aan. Een pizza bestellen is dan de snelste oplossing. Toch?

Gezonde boodschappenlijst maken 

Wat is nu de beste manier om een volledige gezonde boodschappenlijst te maken?

Met ervaring kan ik jullie vertellen dat een checklist erg handig en overzichtelijk is. Hieronder staan zeven belangrijke categorieën. Klik op elke categorie om de suggesties te bekijken. Ga voordat je boodschappen gaat doen even de checklist bij langs om te kijken of je van elke categorie iets in huis hebt.

1. Vlees, vis en soja
2. Zuivel en eieren
3. Granen en koolhydraten
4. Groente en fruit
5. Olie en vet
6. Noten en zaden
7. Smaakmakers
8. Dranken

Voor in de voorraadkast

Let erop dat je voorraadkast altijd voldoende gezonde inhoud heeft. Met een gezonde inhoud, voorkom je dat je alsnog na je werk met een pizza op de bank belandt.

  • Groente in blik. Let erop dat je geen suikers aan toegevoegd zijn. Verder is dit net zo gezond als verse groente!
  • Peulvruchten in blik. Hetzelfde geldt hiervoor. Denk bijvoorbeeld aan kikkererweten en tomatenblokjes.
  • Stop fruit en groentes in de vriezer!
  • Zorg dat je altijd rijst, volkoren spaghetti en/of macaroni in de kast hebt liggen. Dit zijn makkelijke houdbare producten rijk aan koolhydraten.
  • Vis in blik. Een blikje vol eiwitten en gezonde vetten.

Hou je aan je lijst! 

De meest voorkomende fout is dat er toch die paar zakken chips in je winkelwagen belandt, omdat die in de aanbieding waren. Ga ten eerste niet hongerig je boodschappen doen. Maak daarnaast je boodschappenlijst op de volgorde van de supermarkt. Hierdoor loop je niet ”per ongelijk” een gangpad in met producten die je kunnen verlijden.

 


Bronvermelding: www.drogespieren.nl