Wat doet de kou met je lichaam?

Zet de kachel een standje lager, zet een raam open tijdens het eten koken, laat die sjaal liggen tijdens het wandelen door de kou. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Het is weer de tijd voor dikke truien, wollen sokken en sjaals. Maar ook voor koude tenen, snotneuzen en warme dekentjes. Is het koude weer goed of slecht voor ons? Moeten we elke dag de kou opzoeken om gezond te blijven? Of moeten we binnen blijven en onder de warme deken blijven liggen? Ik ga jullie vertellen wat koud weer met je lichaam doet.

Het is 3 graden buiten. We zetten de kachel wat hoger en blijven lekker binnen. Hierdoor voorkomen we die vervelende verkoudheid en vatten we ook geen kou. Want koud weer is niet goed voor ons, toch?

Je lichaam begint met bibberen, je krijgt een snotneus, je handen worden koud en je krijgt minder gevoel in je tenen. Je zenuwen voelen de kou aan. Je hersenen krijgen een seintje en beginnen met het regelen van je temperatuur en stuurt een signaal naar de bloedvaten. Het bloed door je bloedvaten gaat minder snel stromen, doordat de bloedvaten zich vernauwen. Je bloeddruk stijgt met als gevolg dat je hart harder moet werken. Hierdoor verdwijnt er minder warmte via de huid.

Naast je bloedvaten gebeurt er ook iets met je stofwisseling. Omdat je lichaam brandstof nodig heeft om warm te blijven, gaat je stofwisseling omhoog. Je verbrand dus meer energie als je de hele dag buiten bent met koud weer. Het bruine, gezonde vet wat we hebben, zet energie om in warmte. Hoe meer bruin vet je hebt, hoe sneller je verbranding is. Uiteindelijk betekent dit ook dat je meer kan afvallen.

Tip: Haal na een warme douche even diep adem en draai die knop even de andere kant op. Door het koude water wat op je lichaam stroomt activeer je je bruine vetweefsel en het is ook nog eens goed voor de bloedsomloop.

Je kan door de kou gaan wandelen, maar je kan er ook voor kiezen om de kachel een standje lager te zetten of een raam open te doen. Er zijn veel simpele manieren om je bruine vet te stimuleren.

Je wordt niet ziek van het koude weer. Je wordt ziek omdat je een verminderde weerstand hebt. Vaak tijdens de koude dagen kwakkelen we met onze gezondheid. Dit komt omdat bij de koude temperaturen virussen zich beter kunnen vermenigvuldigen en we met meer mensen in een ruimte zitten. Als je een lage weerstand hebt, kan je makkelijk een verkoudheid oplopen. Wees niet bang, want een lage weerstand is niet heel gek. Je bent ook niet ongezond als je een lage weerstand hebt. In de winter krijgen we bijvoorbeeld veel minder vitamine D binnen en is je lichaam veel meer gefocust om warm te blijven.

Veel mensen kwakkelen dus met hun gezondheid en worden dan ook snel verkouden tijdens de wintermaanden. Naast die verkoudheid heb je ook nog de loopneus. Een loopneus ontstaat als jij koude lucht inademt. De binnenkant van je neus droogt uit. Je gaat in je neus meer slijm produceren, de functie van dat slijm is je om de lucht op te warmen. Tijdens dit proces condenseert de waterdamp in je adem. Het slijm en de waterdamp hopen zich op in je neus. Dit is zoveel, dat het uiteindelijk uit je neus loopt. De welbekende loopneus. Je ontkomt er niet aan..

 

 

 

Geef een antwoord