Geef jij jouw lichaam genoeg rust?

Wie traint heeft ook rust nodig. Alleen wat houdt een rustdag in? Mag je dan helemaal niets doen? En wat nou als ik mij die dag heel goed voel? Dan kan ik toch gewoon gaan trainen?

In deze blog ga ik jullie vertellen waarom ook jij die rustdagen nodig hebt.

Bij elk trainingsschema vind je rustdagen. Dit zijn de dagen waar je spieren de tijd krijgen om te kunnen herstellen. Met of zonder spierpijn, dit herstel heb je nodig.
Zonder deze rustdagen raak je erg vermoeid en zal je minder uit je trainingen kunnen halen.

Maar hoe meer je traint, hoe meer resultaat je boekt toch? Helaas is deze gedachte nog steeds aanwezig. Geen of een slecht herstel betekent juist minder spieropbouw.
Daarnaast speelt vermoeidheid hierbij ook een grote rol. Dit heeft effect op je doorzettingsvermogen.

Wat moet je doen op je rustdag?

Slapen, eten en drinken. Dit zijn drie belangrijke elementen waar je rekening mee kan houden tijdens je rustdag.

Slaap; een goede nachtrust is voor heel veel dingen belangrijk. Onder andere ook voor je herstel. Slaap jij bijvoorbeeld minder dan 6 uur? Dan kan dit iets zijn om aan te gaan werken.
’s Nachts is je lichaam druk bezig. Zowel mentaal als fysiek. Je spieren zijn hard aan het werk om te herstellen. Het verschilt per persoon hoeveel uur je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen herstellen. Gemiddeld zit dit tussen de 7 en 9 uur.

Eten en drinken; dat voeding belangrijk is voor je gezondheid heb ik jullie al meerdere malen duidelijk gemaakt. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om het herstel in gang te zetten. Zo kan je lichaam de afvalstoffen afvoeren en de voorraden weer aanvullen.

Wat moet ik eten op een rustdag?

Je hoeft je voedingspatroon niet om te gooien bij een rustdag. Wel kan je op letten om wat meer eiwitten te nemen en wat minder koolhydraten. Je hebt de eiwitten nodig om je spieren te herstellen. Koolhydraten helpen om je lichaam weer energie te geven. Deze heb je dus meer nodig op een trainingsdag!

Daarnaast is het belangrijkste om eerst uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Ga stapje voor stapje na waar jij je goed bij voelt.

Ga niet niks doen!

Natuurlijk kun je af en toe een dagje bankhangen. Alleen het betekent niet dat je op je rustdag niks gaat doen. Ga lekker wandelen, zwemmen of doe een yoga lesje in de ochtend. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je bloedsomloop op gang komt en je lichaam gaat ontspannen.

Pak je rust tussen je sportdagen door. Wees eerlijk en lief voor je eigen lichaam. 

 

 

 

 

 

 

 

Zo ziet een goede rustdag er uit