Het hongerhormoon werkt je tegen!

”Je moet van honger leren houden.”

Deze zin las ik een tijdje geleden in een dieetboek en zette mij goed aan het denken. Zijn er serieus mensen die een dieet gaan volgen al wetende van tevoren dat ze aan honger gaan lijden?

Naar mijn mening helpt een dieet volgen niet voor lange duur. Ga jij wel een dieet volgen, dan is een beetje motivatie zeker belangrijk en kan je lichaam je daarbij flink dwarszitten! Het hormoon ghreline is daarbij één van de belangrijkste spelers.

Ghreline is het hongerhormoon. Het hormoon geeft je hersenen een seintje dat je eten nodig hebt. Ga jij minder eten? Dan kan dit voor problemen zorgen..

Ghreline zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgt dat er eten nodig is. Dit gebeurd zodra je maag leeg is. Het gevolg na dit signaal: je krijgt honger en gaat opzoek naar eten.
Is je maag weer gevuld? Dan komt het hormoon ”leptine” in actie. Dit hormoon geeft je hersenen een signaal dat je verzadigd bent.

Helaas raken deze twee hormonen snel uit balans als je veel snel verteerbare producten eet. Je maag is sneller leeg en je ervaart vaker honger. Het gevolg: je eet meer dan je nodig hebt.

Daarnaast zorgt ghreline er ook voor dat je moeilijk die extra kilo’s kwijt raakt. Ben jij op dieet en val je maar niet af? Dan kan dit nog wel eens een oorzaak ervan zijn. Je productie van het hongerhormoon stijgt namelijk nog sneller als je minder gaat eten.

Dat gebeurd als volgt: je lichaam merkt dat je minder eet en denkt dat je aan het verhongeren bent. Dit is een reactie die wij, als mens, vanaf de oertijd al in ons hebben. Dit geeft een waarschuwing dat je meer voeding nodig hebt. Helaas leven we nu in een tijdperk dat we een overvloed aan eten om ons heen hebben..

Hier een paar kleine tips op je ghreline te verlagen:

  • Eet langzaam verteerbaar voedsel. Houdt je maag dus zo lang mogelijk vol!
  • Eet af en toe iets meer. Hierdoor geef je je lichaam het signaal dat er geen gevaar van verhongering is. Je ghreline blijft dus laag!
  • Slaap voldoende. Slaap is voor veel dingen erg belangrijk. Het houdt je brein o.a. scherp! Dus ook je ghrelineproductie.

Heb je dus een hongerbui? Geef dan je ghreline maar de schuld!