Immuunsysteem versterken

Vooral rond deze tijd is het belangrijk om je weerstand op pijl te houden. Elke dag een vitamine pil slikken of een sinaasappel eten, is dat wel genoeg? Of zijn er ook andere manieren voor?

Het immuunsysteem

Je immuunsysteem bevindt zich in je darmen en darmflora. Het beschermt je lichaam voor o.a. schadelijke indringers (virussen en bacteriën). Dit wordt ook wel je natuurlijke weerstand genoemd. Ziektewekkers moeten eerst dit bewakingssysteem zien te overwinnen voordat ze je lichaam binnen komen. Voorbeelden van je natuurlijke weerstand zijn je fysieke barrière (huid & slijmvliezen) , maagzuur en het grootste deel: Darmflora!

Je darmflora bestaat uit meer dan 400 bacteriën. Zolang er voldoende goede bacteriën in de darmflora aanwezig zijn, krijgen de slechte minder kans om zich te ontwikkelen.

Witte bloedcellen

Je algemene afweer (natuurlijke weerstand) is een soort schoonmaaksysteem. Witte bloedcellen werken dan ook als stofzuigers die je lichaamsvreemde stoffen verwijderen. Niet alleen bacteriën, maar ook beschadigde en/of dode cellen.

Lymfocyten zijn ook een soort witte bloedcellen, alleen deze richten zich specifiek op bepaalde ziekteverwerkers. Ben je eenmaal met een ziekte in aanraking geweest, dan kan je lichaam daar de volgende keer veel sneller op reageren!

Tips om je immuunsysteem te versterken:

  1. Slaap! Tijdens je slaap wordt je immuunsysteem geactiveerd . Je lichaam kan zich volledig focussen op het opruimen en herstellen. Stress en vermoeidheid zijn dan ook de beste manieren om je immuunsysteem te verzwakken.
  2. Drink! Voldoende vocht is belangrijk om je immuunsysteem te kunnen versterken. Veel van de hierboven beschrijven functies hebben namelijk vocht nodig om ziekteverwekkers op te nemen of af te voeren. 1.5 tot 2 liter per dag is voldoende.
  3. Denk aan je darmflora! Houd je darmflora gezond. Je darmen reageren namelijk op veel ongezonde stoffen die je via je eten binnenkrijgt. Eet hiervoor bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk, zuurkool, sojasaus..
  4. Supplementen? Het is nooit verkeerd om wat extra vitamines binnen te krijgen. Let hierbij wel op dat je het niet alleen redt met wat vitamine pillen te slikken. Een gezonde voedingspatroon ernaast is zeker belangrijk.

Gezondheidsplein Droge spieren

 

Geef een antwoord