Mini cursus etiket lezen

In de supermarkt staan en niet weten welke koek nu echt zo gezond is als ze zeggen. Tegenwoordig kan je op veel producten al op de verpakking lezen wat er niet aan toegevoegd is. Denk aan ”zero sugars” of ”vezelrijk”. Dit maakt het natuurlijk erg makkelijk en aantrekkelijk om dat product uit te zoeken. Maar is dat product met weinig calorieën nu echt wel zo gezond? En waar moet je nog meer op letten?

Om te beginnen is het verplicht om een ingrediëntenlijst, voedingswaarden en allergenen op een etiket te vermelden. Zelfs de lettergrootte, naam van de fabrikant en de herkomst van het product is een van de strenge regels waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op houdt.

Op elk product staat de voedingswaarde per 100 gram genoteerd. Dit hebben ze gedaan om je producten sneller en beter met elkaar kunt vergelijken.

Op veel verpakkingen staan claims. Denk aan light en natriumarm. En al eerder vermelgd suikervrij of vezelrijk. Hier zijn regels aan verbonden. ”Light” producten bevatten min. 30% minder calorieën, vet of suiker. Met andere woorden: het product bevat bijv. 30% minder vet, alleen dat wordt vaak weer aangevuld met suikers. ”Light” is een NO GO dus.

Worden we voor de gek gehouden?

Is die sinaasappelsap waarvan op de verpakking met koeienletters ”vers” staat wel echt zo vers als wij denken? De term ”vers” is namelijk niet in de Warenwet vastgelegd.

Tips hoe je een etiket leest:

  1. De volgorde van de ingrediënten. Hoe eerder het ingrediënt op de lijst staan, hoe meer er van in het product zit. Kijk ook naar de percentages die bij sommige producten worden genoemd.
  2. Zit er suiker in het product? Als er op de verpakking ”geen toegevoegde suikers” op vermeld is, betekend dat niet dat er geen suikers in zitten. Denk hierbij aan jam bijvoorbeeld, dit kan wel fruitsuikers bevatten. Als je er meer op gaat letten, kom je erachter dat suiker in heel veel producten zit. Alleen niet op alle producten staat er gewoon ”suiker” op vermeld. Hier zijn veel andere namen voor bedankt. Denk aan -siroop of -ose. Dit zijn vermomde suikers!
  3. Denk om zout! Zout wordt op de verpakking vermeld als natrium. Voor een volwassene is 6 gram zout (2,4 gr. natrium) de max. Houdt hier rekening mee. Het liefste zo geen tot zo weinig mogelijk producten met zout, want je zit sneller op je max dan je denkt.
  4. Transvetten. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Het is dan ook moeilijk te controleren hoeveel transvetten er in een product zit. Dit komt omdat het niet verplicht is om de percentages hiervan op het etiket te zetten. Let vooral op ”gedeeltelijk gehard plantaardig vet” of ”gehydrogeneerd vet”. Dit zijn transvetten!
  5. Waar staan de vitamines? Vitamines zijn vaak vermeld in een apart ingrediëntenlijst. Deze zijn vermeld met hun letter of hun volledige naam. Hou er wel rekening mee dat je lichaam deze toegevoegde vitamines minder goed opneemt in je lichaam.
  6. E-nummers. Welke moet je vermijden? E951 (kunstmatige zoetstof in light en suikervrije voedingsmiddelen en frisdranken), E621 (Smaakversterker voor kant-en-klare maaltijden, chips en snoep. Stofje wat ervoor zorgt dat je niet merkt dat je vol zit.), E102, E104, E122, E124, E129, E320, E211. Je hoeft niet altijd alle E-nummers te vermijden. Denk er wel om hoeveel en hoe vaak je producten met E-nummers eet. Er zitten schadelijke stoffen in.

Met deze tips kan je snel en makkelijk checken of het product echt zo gezond is als ze zeggen. Ik ga je niet aanraden om bij elk product het etiket door te nemen. Probeer er wel eens naar te kijken en te bepalen wat jij belangrijk vindt. En probeer vooral zoveel mogelijk naar je eigen voedingspatroon te kijken. Hoe je daar mee omgaat is veel belangrijker.

Pexels.com

https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-kopen/etiketten-lezen.aspx

Geef een antwoord