ONTBIJTEN WEL OF NIET?

‘’1 op de 3 Nederlanders slaat ontbijt over!’’


Maar is het ontbijt overslaan nou echt zo ongezond als ons verteld wordt? En wat doet het met je lichaam?


De belangrijkste maaltijd van de dag is het ontbijt. Dat is wat veel gezegd wordt. Duw jij in de ochtend met moeite een boterham door de keel? Leuk en aardig, maar doet de ‘’gezonde’’ maaltijd meer kwaad dan goed.


Wat zijn nou precies de voordelen en nadelen van ontbijten?Mensen die het ontbijt overslaan zouden gemiddeld dikker zijn en meer gezondheidsproblemen hebben. Als men dit hoort zou dit je toch motiveren om ’s ochtends iets te gaan eten? In werkelijkheid zit het niet zo simpel in elkaar.


‘’Een slechte relatie met je eten’’. In de ochtend niet eten is niet de oorzaak van te zwaar zijn. De oorzaak zit het in simpelweg: Gezond eten! Het maakt dan niet uit op welke tijdstippen je dat doet. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag al je voedingsstoffen binnen hebt gekregen.


Intermittent Fasting

Dit ga je veel meer horen. Het wil zeggen dat je alle calorieën voor de dag in een korter dagdeel eet. Je slaat je ontbijt over, omdat je zo de vastperiode van de nachtrust verlengt.Dit is een manier om je calorie inname te verlagen, maar onthoud wel dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Heb je bijvoorbeeld een fysiek zware baan? Dan heb je een goed ontbijt nodig.


Blijf voldoende eten

Grote valkuil van het overslaan van het ontbijt, is het risico dat je in totaal minder gaat eten op een dag. Als je probeert af te vallen is dit positief, maar vergeet niet dat het ook gevaarlijk kan zijn.Je moet je micro- & macronutriënten op een dag niet vergeten! (Koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines & mineralen) Je lichaam heeft met te weinig voedingsstoffen minder energie en je hebt je voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren.Kortom: Als je je ontbijt overslaat, moet je je ‘’achterstand’’ op een ander moment van de dag inhalen.


11 uurtje

Vaak krijgen mensen die niet ontbijten rond 11 uur trek. Denk dan om je bloedsuikerspiegel en neem iets gezonds! Als je de snoepautomaat gaat leegtrekken, springt je bloedsuikerspiegel omhoog en stort je vervolgens net zo hard in een enorm dal. Je hebt daarmee ook nog eens een instabiel glucosegehalte de rest van de dag.


Je eetpatroon

Mensen die ontbijten, hebben vaak voor de rest van de dag een duidelijk eetschema. Een eetschema zorgt ervoor dat je je honger niet opvult met ongezonde snacks en dan geen ruimte meer hebt voor gezond eten.Wanneer je je ontbijt overslaat, zul je moeten weten wanneer je dan wel wat eet.

CONCLUSIE

Moet je je ontbijt nu wel of niet overslaan?Doe waar je je goed bij voelt. Je stofwisseling blijft gewoon doorgaan en je spieren zullen echt niet ter plekke door van je lichaam vallen. Zorg er wel voor dat je je eetschema de rest van de dag hierop aangepast is.

Geef een antwoord