Verzadigd vet

Onverzadigd vet is goed, verzadigd vet is slecht. Dat is wat men zegt.

Maar hoe zit het nou echt met de ongezonde eigenschappen van verzadigd vet?

Wat is verzadigd vet?

Vetzuren bestaan uit koolstof- en waterstofatomen. Wanneer alle ‘’koppelplekken’’ van de koolstofatomen bezet zijn, spreken we van verzadigd vet.

Met het blote oog is het verschil van verzadigd- en onverzadigde vetten dan ook zeker te zien. Verzadigde vetten zijn vast (roomboter en kokosolie bijv.) en onverzadigde vetten vloeibaar (olijfolie bijvoorbeeld).

Gevolgen teveel verzadigd vet

Als je teveel voeding eet met verzadigd vet, stijgt je cholesterolgehalte. Hierdoor krijg je dichtgeslibde aderen en heb je kans op hartproblemen. Ook heb je kans op diabetes en overgewicht.

Verzadigd vet werd gezien als gevaarlijk en slecht. Als gevolg hiervan werden er bijvoorbeeld ‘’light’’ producten gemaakt en werd je verteld ‘’hoe minder verzadigd vet je at, hoe beter!’’

Weetje: ‘’Het onderzoek over de gevolgen van het eten van verzadigde vetten werd in de jaren ’60 uit 6 landen vergeleken met sterfte door hartziekten in diezelfde landen. Daaruit kwam inderdaad het beeld dat verzadigd vet tot hartziekten zou leiden.”

Het probleem hiervan is dat 16 andere landen niet werden gebruikt. Ook gingen de voedselcijfers meer over beschikbaar voedsel dan over het voedsel dat daadwerkelijk gegeten werd. Het bewijs tegen verzadigd vet wat dus alles behalve waterdicht.’’

De wetenschap ligt gelukkig niet stil. Enkele jaren geleden hebben ze weer onderzoek gedaan en daaruit bleek dat er geen enkele correlatie tussen de consumptie van verzadigd vet en de sterfte door hartproblemen was.

De link tussen verzadigd vet en hartproblemen is niet zo duidelijk als gedacht dus.

Alles met mate

Dit is natuurlijk geen reden om nu los te gaan op verzadigd vet.

Transvet!

Dit is de derde soort vet. Dit is een plantaardig vet wat veel gebruikt wordt in bladerdeeg, gebak en margarine bijvoorbeeld.

Transvet is een stuk slechter voor je dan veel mensen denken. Zie je ergens ‘’gehydrogeneerd vet’’ of ‘’gedeeltelijk verhard plantaardig vet’’ staan? Laat maar liggen! Daar zullen je hart en bloedvaten je dankbaar voor zijn.

 

Geef een antwoord