Waar blijft mijn sixpack?

”Ik train 5 keer per week mijn buikspieren zonder resultaat.”

Van de meeste mensen het ultieme doel: een sickpack creeëren! Minder dan de helft van de mensen haalt dat doel. In dit artikel leg ik je uit hoe dat kan en geef ik je wat tips.

Om te beginnen met je vetpercentage. De spieren ”rectus abdominis”, oftewel de rechte buikspieren, zijn die spieren die je ziet als je een sixpack hebt. Deze spieren zal je nooit zien als je een te hoog vetpercentage hebt. Met een vetpercentage van 10% of minder kan je pas echt goed je buikspieren zien. Dat is zeer laag en voor de meeste onhaalbaar. Hieronder kan je zien wat een gezond vetpercentage is:

Mannen: <35: 10%-15% – 35 tot 55: 11-16% – 55+: 12-17%

Vrouwen: <35: 23-28% – 35+: 27-30%

Dit zijn de gemiddelden. Het is niet erg om een paar procent erboven of eronder te zitten. Dit laat vooral zien dat percentage onder de 10% bijna onmogelijk is. Hoe ouder je wordt, hoe lager in je vetpercentage ongezond is. Bijvoorbeeld een man van 55 met een vetpercentage van 5% is verre weg van gezond.

Bij vrouwen ligt het percentage veel hoger. Vrouwen hebben nu eenmaal meer vetreserves nodig. Denk bij lichaamsprocessen en de hormoonhuishouding.

Je doet de verkeerde oefeningen. Je kunt sit-ups en crunches doen tot je erbij neervalt, maar daarmee plopt er niet opeens een sixpack op. Daarnaast is teveel trainen een veelgemaakte fout. Goede rust is voor de opbouw en voor het verlagen van je vetpercentage nodig. Je lichaam moet goed herstellen van je training. Mensen die veel en zwaar trainen, maken onbewust het stress hormoon aan. Dit zorgt ervoor dat je vet vasthoudt rond je buik. Dus ga 3 keer per week met de volle 100% sporten ipv 7 keer 50%.

Wat je wel en niet moet doen in de sportschool? Kies voor krachttraing. Dit is op lange termijn effectiever dan cardio. Wil je wel cardio blijven doen? Kies dan voor intervaltraining. Zo behaal je meer resultaat in minder tijd.

Conclusie is eigenlijk dat je buikvet je sixpack verstopt. Dit krijg je niet binnen 2 weken weg. Wel kan ik je tips geven op langere termijn wat zeker helpt!

  • Calorietekort.Als je meer verbrand dan je eet, kom je in je vetverbranding (waar dan ook). Vergeet niet naar je lichaam te luisteren! 300 tot 500 kcal minder is genoeg.
  • Vezels. Vezels (fruit, groente, volkoren graanproducten) vullen en zo kan je dus minder eten.
  • Eiwitten. Hetzelfde verhaal als de vezels. Eiwitten verzadigen. Goede bronnen zijn vlees, vis, ei, zuivel en noten.
  • Eet de goede vetten. Deze helpen om buikvet te verbranden. Denk aan vette vis, avocado en noten. (Niet teveel ervan eten natuurlijk)
  • Koffie. Koffie stimuleert de stofwisseling en geeft je energie. Dit wel met mate drinken (max 4 per dag)
  • Water! Min. anderhalve liter per dag. Wanneer je te weinig water drinkt kan het als gevolg zijn dat je meer eet.

En onthoud.. Wees niet te streng voor jezelf!

www.drogepieren.nl

Geef een antwoord