Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?

Tegenwoordig is het aanbod van voedingssupplementen enorm. Het brede assortiment met veelbelovende beloftes die vaak klinken als te mooi om waar te zijn.

Waar moet je nu écht opletten bij het aanschaffen van een goed supplement?

Supplementen zijn producten die nutriënten (voedingsstoffen) bevatten. Dit zijn onder andere: vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, enzymen, probiotica, antioxidanten of andere voedingsstoffen.
Voedingssupplementen worden op de markt gebracht als een gemakkelijke en efficiënte manier om je lichamelijke of geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Maar als je gezond eet dan heb je toch helemaal geen supplementen nodig?

Veel mensen hebben zelfs naast een relatief gezond eetpatroon een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen.
Door de digitalisering en hogere werkdruk moeten we namelijk een stuk meer impulsen verwerken dan een paar decennia geleden. Dit zorgt voor een hogere behoefte aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12.

Daarnaast is het door de bodemverarming niet altijd meer mogelijk om al de benodigde stoffen uit onze voeding te halen. Voedingssupplementen kunnen in deze situatie nodig zijn om aan onze gezondheidsbehoeften te voldoen.

GOEDKOOP IS DUURKOOP. Producten om je doelen te halen, af te vallen, energieker te worden, noem ze maar op. In praktijk zijn de ingrediënten van slechte kwaliteit en hebben ze geen toegevoegde waarde voor het lichaam.

TIP: Lees het etiket: Goed om te weten: de ingrediënten staan op volgorde van veel naar weinig: wat het meeste voorkomt in het product staat vooraan en het ingrediënt dat het minst voorkomt staat achteraan.

De vorm zegt alles over je supplement. Bijv. vitamine D1, D2 en D3 zijn 3 totaal verschillende soorten vitamines. Dus ook prijsverschillen. Het vaak duurdere vitamine D3 is namelijk dezelfde vorm die we uit de stralende zon – onze voornaamste vitamine D leverancier – synthetiseren. Daarnaast blijkt vitamine D2 maar liefst 66 procent minder efficiënt dan de D3 variant. Wanneer een vitamine D3 supplement dus drie keer zo duur is als een vitamine D2 variant dan ben je dus eigenlijk even duur uit!

Waar vitamine D2 en D3 beide te categoriseren zijn als natuurlijke vormen, is er wat betreft werkzaamheid dus een aanzienlijk verschil. Naast natuurlijke vormen bestaan er ook zogenoemde synthetische vormen. Deze vorm is niet lichaamseigen en daardoor in een aantal gevallen minder effectief. Toch zijn dit om meerdere redenen veelgebruikte vormen in supplementen of ter verrijking van voedingsmiddelen.

Hoe herken ik een goed mineralensupplement?

Voor het gemak nemen we het meest gebruikte mineraal in voedingssupplementen; magnesium. Het veelzijdige mineraal is namelijk altijd gebonden aan een hulpstof. Zo kennen we het laag biologisch beschikbare magnesiumoxide, waarbij magnesium dus gekoppeld is aan oxide.

Bij veel magnesium supplementen declareert de fabrikant de hele verbinding als het mineraal magnesium, in plaats van het elementaire deel. Merken die transparant zijn over hun ingrediënten doen dit niet en zullen altijd de elementaire stof op het etiket benoemen tussen haakjes, zoals magnesium (tauraat). Zo kun je goed zien hoeveel van een bepaald vitamine of mineraal daadwerkelijk in het supplement aanwezig is.

CONCLUSIE

Bij het kopen van een goed supplement is het belangrijk om goed naar het etiket te kijken. Hier vind je belangrijke informatie over de kwaliteit en werking van het supplement. Op het etiket van een hoogwaardig supplement etiket staat namelijk de vorm van het nutriënt tussen haakjes. Hierbij draait het om de biologische actieve vormen. Ontbreekt deze informatie op het etiket? Dan is de kans groot dat het hier om een slecht opneembare en laag biologisch beschikbare vorm gaat.