Wel of niet eten voor je training?

Je verbrandt meer vet door te trainen op een lege maag”.

Persoonlijk sport ik het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend voor het ontbijt. Hierdoor voel ik me de rest van de dag energieker. Alleen betekent dit ook dat je sneller afvalt als je ’s ochtends vroeg sport? Of is het vet verbranden met trainen op een lege maag toch niet zo heilig?

Wanneer er minder calorieën binnenkomen dan er verbruikt worden, wordt er een energietekort gecreëerd en moet de brandstof ergens anders vandaan worden gehaald. Je lichaam gebruikt hierbij zijn ”voorraden”. Vet is daar natuurlijk een van, maar niet degene die je lichaam eerst gebruikt. Koolhydraten, opgeslagen in de vorm van glycogeen, vormen een snellere brandstof. Daarnaast kan je lichaam ook spierweefsel afbreken om extra energie te leveren.

’s Ochtends heb je al een tijdje niks gegeten. Je glycogeenvoorraad is daardoor minder groot, dus je bent sneller door de koolhydraten heen. Je lichaam begint sneller met het afbreken van vet. Volgens deze logica val je dus inderdaad sneller af als je op een lege maag sport.

In 2014 is hier onderzoek naar gedaan. Er werd een groep van 20 vrouwen vier weken gevolgd. Ze kregen allemaal hetzelfde dieet en sportschema. Alleen één groep sportte voor het eten, terwijl de andere groep eerst at en dan trainde. Na vier weken was er geen enkel verschil tussen beide groepen!

Werkt extra vet verbranden door trainen op een lege maag dan toch niet zo goed?

Je lichaam werkt op een langere termijn. Als je bijvoorbeeld een zak friet eet terwijl je stilzit, ben je niet plotseling een vetkwabje rijker. Dit proces duurt veel langer.

Tijdens het sporten wordt er meer vet afgebroken. Alleen daarna eet je alsnog, en heeft je lichaam per saldo net zo veel energie binnengekregen als wanneer je voor het sporten zou eten. Het calorietekort aan het einde van de dag is daardoor het belangrijkste, of je nou op een lege maag traint of niet.

Conclusie

Trainen op een lege maag? Vind jij het gewoon lekker om ’s ochtends voor je ontbijt te trainen? Ga er dan voor! Maar sleep je jezelf niet iedere keer met een rommelende maag door je training heen. Je doet jezelf en je resultaten er uiteindelijk weinig plezier mee.

https://drogespieren.nl/

 

Geef een antwoord