Zo kom jij de maand december door

De dagen worden korter, de kerstspullen worden van zolder gehaald en het lekkere eten komt op tafel te staan. ”Na de maand december sport ik de kilo’s er wel weer af.” of ”Na de maand december ga ik weer op dieet.” December is de maand waar je alles mag eten, niet meer hoeft te sporten en je alles laat liggen waar je het hele jaar zo hard je best voor hebt gedaan.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je niet jouw startmoment verlegt naar het cliché dat 1 januari heet?

Om te beginnen. December bestaat in eerste instantie uit 6 feestdagen. Sinterklaas, kerstavond, 1e kerstdag, 2e kerstdag, oud en nieuw, nieuwsjaarborrel/extra kerstetentje. Dit zijn dus 6 dagen van de 31 dagen waar lekker eten en drinken aanwezig is. Dan ga je voor jezelf het hele jaar eens bij langs. Je eigen verjaardag, verjaardag van vrienden en familie, op vakantie gaan of die brakke zondagen in het jaar wanneer je een pizza besteld. Als je jarig bent, ga je toch ook niet die hele maand snoepen? Waarom zou je dat dan wel in december doen?

 1. ”Je komt niet aan van het eten tijdens die paar feestdagen, je komt aan van het eten tijdens de overige 25 decemberdagen.”
 2. Probeer bij jezelf na te gaan: ik vind dit lekker, maar vind ik dit zó lekker dat het de zonde waard is? Vind ik het zo lekker om hiervoor buiten mijn boekje te gaan? Bij deze vragen wil ik jullie wel meegeven om niet te streng voor jezelf te worden. Tuurlijk mag je wel een keer genieten. Probeer een middenweg hierin te vinden, ook in december. Je wordt bewuster van alles wat je in je mond stopt.
 3. Ontbijt! Wat ontbijt je normaal? Broodje met kaas? Kwark met havermout? Allemaal prima. Geniet je daar nog van? Sta hier even bij stil en bedenk daarna waarom je in december zou gaan ontbijten met croissants belegt met een goede laag Nutella. O ja, maar naast de croissants en de afbakbroodjes heb ik een lekker glas jus d’orange bij en een stukje fruit. Dat is gezond toch? Als je ontbijt met een croissant én een afbakbroodje én een glas sap én een stuk fruit.. gaat je bloedsuikerspiegel helemaal tekeer en voel je je dood en doodmoe. Herken je het? Veel mensen zijn in de maand december allemaal moe!
 4. Sla geen maaltijd over. Als je weet dat je een goed avondmaal staat te wachten ben je al snel geneigd om het ontbijt of de lunch over te slaan. ”Dan heb ik die kcal tenminste niet binnengekregen.” Dit werkt averechts. Als je niet ontbijt krijg je rond koffietijd trek en vind je het lastiger om verleidingen tegen te gaan. Met een stevig ontbijt kun je er de hele ochtend tegenaan.
 5. Blijf lekker bewegen! Juist met de feestdagen, als je niet hoeft te werken, heb je wat extra tijd om lekker erop uit te gaan. Trek je dikke jas aan, je stevige stappers en huppakkee, het bos in! Bewegen geeft je meer voldoening en je doet je lichaam er een enorm plezier mee!
 6. Geniet! Je bent ervan uit gegaan dat je gaat aankomen in de maand december en je neemt jezelf voor om in januari weer te gaan lijnen. Dit is een enorme vrijbrief om helemaal los te gaan. Je krijgt dan een soort van ”last diner syndrome”. Ken je dat? ”Ik neem nog snel wat want nú mag het nog.” Voor je het weet ben je niet 2 kilo, maar 4 kilo aangekomen plus een enorm schuldgevoel.

Houd de tips hierboven beschreven in je achterhoofd en je zult, zonder aan te komen, kunnen genieten van de decembermaand. En je mag dan zelfs nog de eerste dag van het nieuwe jaar van die overgebleven oliebol genieten.

Vind je het lastig om je in te houden tijdens het kerstdiner? Hieronder heb ik een top drie waar je je aan kunt houden tijdens het diner.

 1. Kerstdiner bij jou thuis. Zo weet je zeker dat je bij iedere gang gerechten erbij hebt die jij wil en kan eten. Andere mensen kunnen natuurlijk bijdragen om zelf iets mee te nemen. Als je zelf kookt hoeft dat natuurlijk ook niet super gezond te zijn. Je kunt de balans nog houden om bijvoorbeeld een heerlijk onverantwoord toetje te maken en daarnaast een verantwoord voor- en hoofdgerecht.
 2. Groenten! Kerstdiner heeft doorgaans niet veel groenten. Tip: serveer bij het voorgerecht veel groenten. Bijv. in de soep of een salade. Het hoofdgerecht kan dan nog steeds bestaan uit een goed stuk vlees met aardappeltorentjes, maar je portie groenten is tenminste binnen.
 3. Pas op! Sauzen. Dit zijn echte dikmakers. Voor je het weet schep je al voor de derde keer mayonaise op je bord. Niet alleen mayonaise, maar ook dat kaassausje bij de groente en de dressing over de salade zijn bronnen van calorieën. Een zelfgemaakte cranberrysaus is heerlijk kerstig en bevat een stuk minder vet.

Nogmaals: voel je niet schuldig als je toch meer hebt gegeten wat de bedoeling was. Het gaat tenslotte om een paar dagen van de 365 die er in een heel jaar zitten. Onthoud: ga je niet de weken voor kerst volproppen met kerstkransjes, maar maak je ook niet druk als je eens echt teveel gegeten hebt. Van een paar honderd calorieën kom je echt geen kilo’s aan.

Dagmenu 1e kerstdag:

Ontbijt:

 • Kerstsmoothie: 1/2 banaan, 1 handje cranberry’s, 125 ml amandelmelk, 1 grote perssinaasappel, 1 schep vanille eiwitpoeder.
 • Wentelteefjes met gebakken appel: 1 ei, 2 tl kaneel, 100ml halfvolle melk, 2 sneetjes volkorenbrood, 3 eetlepels honing, 1 appel.
 • 1 plak kerstbrood/stol met boter.

Tussendoor: Warm winters wonder drankje: Warm water met gember, citroen, sinaasappel en e.v.t. beetje kruidnagel.

Lunch:

 • Tomatensoep met geroosterde paprika en kokosmelk: 250 gram tomaten, 1,5 rode paprika, 1/2 ui, 1 teentje knoflook, rode peper, 1 eetlepel olijfolie, 120 ml water, 1 eetlepel komijnzaad, 1 eetlepel koriander, 1 lourierblad, 120 ml kokosmelk, 50 gram cherrytomaatjes
 • Broodplank. 3 Stukje volkoren stokbrood. Beleg: Trakteer jezelf.

Tussendoor: e.v.t. stuk fruit voor de vitamientjes.

Diner:

 • Voorgerecht: Pastarolletje: 40 gram cranberry’s, 3 verse lasagnebladen, 50 gram spinazie, 125 gram ricotta, 20 gram walnoten.
 • Hoofdgerecht: Gevulde kalkoenhaas met zelfgemaakte rösti-rondjes: 500 gram aardappels, tijm, pistachenootjes, feta, peterselie, 2 kalkoenhaasjes, 150 gram haricots verts, gemengde sla, mosterd, 1 avocado.
 • Nagerecht: Koffie/thee met chocolade truffels.

December overleven en genieten!

Gezelligheid staat tijdens de feestdagen voorop en niks mag de sfeer beïnvloeden! Raak niet in paniek, omdat je denkt dat je teveel hebt gegeten en gaat aankomen. Zorg voor jezelf dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg ervoor dat je een doel voor ogen hebt en schrijf die voor jezelf op. Maak het zo realistisch mogelijk voor jezelf en blijf vooral genieten.

Ben je toch op zoek naar een stok achter te deur of wat extra begeleiding? Dan kan je gerust contact opzoeken met Eet&Weet.

Geef een antwoord