Tips tegen je winterdip

06:00 uur in de ochtend gaat de wekker. Ik doe meestal gelijk mijn wekker uit en geniet even van het zonlicht wat tussen de gordijnen naar binnen gluurt en de vogels die al druk in de weer zijn. Vanochtend was het nog donker buiten en voelde ik de koude wind door het kiertje van mijn raam. Het liefst zou ik me kunnen terugtrekken en een winterslaap houden.

Donkere dagen, kou, weinig zonlicht en voorlopig geen vooruitzicht op warm weer. Je voelt je moe, neerslachtig en futloos. Helaas, maar ook jij hebt last van een winterdip.

Om te beginnen ga ik jullie eerst uitleggen wat het verschil is tussen een winterdip en een winterdepressie. Waar een dip doorgaans vooral om somberheid draait, kan dat probleem bij een winterdepressie veel sterker doorslaan. Het beïnvloed dan ook vooral je functioneren op alledaags niveau.

De symptomen van een winterdepressie zijn vooral dat je erg prikkelbaar bent en je moeite hebt om je te concentreren. Daarnaast ontstaan er ook eetbuiten, waar je vooral trek hebt in zoetigheid en koolhydraten. Als gevolg: gewichtstoename. Je hebt bij een winterdepressie minder behoefte aan sociale contacten en fysieke intimiteit.

Herken je deze symptomen van een winterdip of een winterdepressie? Slecht nieuws. Maar het positieve is dat je er wel degelijk iets aan kunt doen. Ik geef je hieronder een paar praktische tips om met een winterdip om te gaan.

Het is wel belangrijk om zeker te weten of je geen algemene dip hebt. Heb je het hele jaar door last van de benoemde symptomen? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk ergens anders.

Met deze tips kun je vandaag nog beginnen om je dip te verminderen.

  1. Ga naar buiten! Liefst zo vroeg mogelijk. Het ochtendlicht bevat veel blauw. Blauw licht remt de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Je wordt écht wakker.
  2. Maar het wordt zo laat licht buiten… Zorg dat je in de ochtend sowieso wordt blootgesteld aan veel licht. Ben je veel binnen of is het nog niet licht? Ik zet vaak in de ochtend een energielamp naar mij tijdens het ontbijt. Het sterke (blauwe) licht bootst daglicht na, waardoor de winterdip weg blijft.
  3. Bewegen! Om tussen de buien door even naar buiten te gaan om te bewegen, halveer je de kans op een winterdip. Werkt het weer echt niet mee? Doe dan tussendoor een huishoudelijk klusje bijvoorbeeld. Even de benen strekken!
  4. Vitaminen. Als je qua voeding niet genoeg vitamines kan binnenkrijgen, vergeet je multivitaminen dan niet in te nemen. Daarnaast is het erg verstandig om in deze maanden extra vitamine D erbij te slikken (zonlicht in een potje).
  5. Sociaal leven. Probeer sociaal bezig te blijven. Probeer meer mensen te zien dan alleen je collega’s bijvoorbeeld. Tegenwoordig wordt dat ons lastig gemaakt door de maatregelen, maar we zijn creatief genoeg!
  6. HIIT-werken. Je leest het goed, geen training dit keer. Als je nu thuis werkt of op kantoor, tegenwoordig vergeten we ons zelf tijdens het werken. Het is heel simpel. Wanneer je begint met werken zet je een wekker van 20 minuten. Na elke 20 minuten heb je 5 minuten rust. In die 5 minuten ga je even naar buiten, strek je je benen en haal je een paar keer diep adem. Je merkt dat je je focus er veel langer bij houdt en daarnaast geef je je lichaam even een boost door in tussendoor in beweging te komen.
  7. Plan iets om naar uit te kijken. ”Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.” Sta hier eens wat vaker bij stil i.p.v. 24/7 met werk en anderen bezig te zijn. Dat kunnen leuke uitstapjes zijn, maar je kan ook een lekkere maaltijd gaan koken bijvoorbeeld.
  8. Mediteer elke dag een paar minuten. Ik spreek met ervaring dat mediteren zoveel voordelen met zich mee brengt. En dit is er ook een van. Dit is erg persoonlijk en ik zal jullie er ook niet te dwingen om het ook te gaan doen. Het voordeel van meditatie is dat je o.a. dat je het leven positiever gaat benaderen en je problemen in perspectief weet te plaatsen.

Om nog even terug te gaan naar tip 2 ”de energielamp”. Er bestaat een lichttherapie dat helpt om je een energie-boost te geven. De bedoeling is dat je elke ochtend min. 20 minuten op dezelfde tijd je energielamp inschakelt (je hoeft er niet direct in te kijken). Doe dit 5 dagen achter elkaar, en je merkt dat je je frisser en energieker gaat voelen. Gebruikt deze energie om meer te gaan bewegen bijvoorbeeld.

Niet iedereen heeft een energielamp thuis. Dan is er nog steeds hoop!

Wetenschappers zeggen dat de oplossing vooral ligt bij een positieve houding. In plaats van te denken dat je de donkere, koude dagen verschrikkelijk vindt, kun je jezelf ook gaan voornemen om vandaag te gaan doen wat je van plan was. Ondanks dat je, voor de zoveelste keer, door de buien fietst op de vroege donkere ochtend. Er zal vandaag toch iets zijn waar je vrolijk van wordt en waar je naar kan uitkijken.

Geef een antwoord