Verborgen suikers

”Suikervrij eten”

Koekjes, snoepjes en frisdranken laat je staan. Dan ben je er ongeveer wel toch? Dat kan tegenvallen..

Suiker zit allang niet meer in alleen maar zoete producten. Tegenwoordig vindt je ze ook in hartige, ‘gezonde’ producten. Ik ga jullie uitleggen wat de valkuilen zijn en hoe je ze kunt vermijden.

Om te beginnen. Niet alle suikers zijn slecht! Je hebt ”complexe koolhydraten”. Deze koolhydraten worden langzaam in je bloed opgenomen. Ze zijn dus een belangrijke bron van energie. Je hersenen en verschillende andere organen kunnen eigenlijk niet zonder. Complexe koolhydraten vind je in rijst, pasta, quinoa, havermout en bijvoorbeeld (volkoren) brood. Zolang je er niet teveel van eet, wordt je er ook niet dikker van.

Er zijn helaas ook suikers waar je lichaam echt niet van houdt. Toegevoegde suikers, zoals kristalsuiker en andere geraffineerde producten zijn het slechtste voor je lichaam.

Toegevoegde suikers worden snel in je bloed opgenomen. Hierdoor krijg je enorme bloedsuikerpieken en ook flinke dalen. ”Energie” is daarom het enige wat deze suikers je lichaam geeft. We noemen ze ook wel ”lege calorieën”. Door het gebrek aan vezels verzadigen toegevoegde suikers slecht. Dit is de reden waarom je bijna altijd teveel ervan eet.

‘Honing is een soort suiker dat anders door je lichaam verwerkt wordt omdat honing een natuurlijke suiker is’‘ Helaas is dit een fabel. De glucose en fructose in dit soort product is precies dezelfde stof als tafelsuiker. Honing is bovendien zo bewerkt dat er geen vitamines of mineralen overblijven. ‘Natuurlijke suikers’ zijn dus nog steeds gewoon suikers. Let op! Dit geldt niet voor vers fruit. Vers fruit bevat nog wel een stevige dosis vitamines en vezels. Hierdoor kan je lichaam de suikers beter verwerken.

Welke producten moet je vermijden?

  1. Vruchtensap. De gezonde vezels zijn hier verwijderd. Hierdoor is dit suiker uiteindelijk net zo slecht als bijvoorbeeld een glas cola.
  2. Plantaardige melk. Let op welke sojamelk of amandelmelk je drinkt! De natuurlijke smaak hiervan is vaak vlak, hierdoor worden vele hoeveelheden suikers in gegooid. Tip! Ga voor de ongezoete variant.
  3. Light zuivel. Als er het woord ”Light” bij het product staat, heeft het product vergeleken met andere producten daarvan min. 30% minder kcal, vet of suikers. Wanneer er bijv. minder vet in het product zit, is dit vaak vervangen door koolhydraten en/of suikers! Koop daarom gewoon een bak Griekse yoghurt en meng het met wat vers fruit.
  4. Soepen. Suiker is soepen wordt vooral gebruikt als een soort smaakversterker. Opletten dus!

Waar op letten bij het lezen van het etiket?

  • eindigt op stroop, siroop of honing.
  • ‘vruchtenconcentraat’. Het vruchtensap is hier zo ver ingekookt dat alleen de suikers zijn overgebleven.
  • Woorden die eindigen op -ose.

Het is lastig om tegenwoordig 100% suikervrij te eten. Ik zal je gerust stellen, de WHO houdt 25 gram toegevoegde suiker per dag aan als maximum.

\\https://drogespieren.nl/gezondheid/verborgen-suikers\
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/light2.aspx

 

0 reacties op “Verborgen suikers

Geef een antwoord