VET OMZETTEN IN SPIEREN

Je ziet het vooral in onrealistische reclames. Foto 1 zie je een dik, ongezond, sip persoon zien. Foto 2 staat een gespierde keren die eruit ziet of die de wereld aan kan!


Op één of andere manier heeft deze man vet in spieren omgezet. Hoe fantastisch zou dat zijn, als een product je dat geweldige effect beloofd? Vet omzetten in spieren, kan dat eigenlijk wel?


Als je de vraag letterlijk stelt: ‘’Kun je het materiaal van vet afbreken en met wat handige chemische reacties als spiermassa weer opbouwen?’’ Simpel antwoord: ‘’Nee.’’


Spieren bestaan uit bouwstenen (aminozuren) en die zijn door je lichaam uit eiwitten gehaald. Vet bestaat uit vet. In vet zitten geen aminozuren. Dus je kunt vet niet gebruiken als bouwstof voor je spieren. Vet moet apart verbrand worden. Het zijn twee geheel gescheiden processen.


Kun je die twee processen combineren?

Is het mogelijk om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt? Als je meer calorieën verbrand dan je eet, verlies je vet.Dan is er spieropbouw. Dat ligt iets ingewikkelder. Je hebt twee dingen nodig om je spiermassa te kweken: een prikkel om sterker te worden, en ‘’bouwstenen’’ voor je spieren. De prikkel creëer je door krachttraining te doen. Bij krachttraining komen er kleine scheurtjes in je spieren. Wanneer die scheurtjes gerepareerd worden, komt er meer weefsel terug dan er was. Je hebt hier wel voldoende eiwitten voor nodig en omdat je lichaam ‘’nieuw’’ weefsel moet opbouwen, moet je meer calorieën binnen krijgen dan je verbrandt.


Vet verlies je dus door minder calorieën te eten dan je verbrand en bij spieropbouw is dat juist precies andersom.

Paar tips om wel af te vallen en je spiermassa (grotendeels) te behouden:

– Langzaam afvallen. Denk aan 300 tot 500 calorieën per dag minder eten.

– Eiwitten! 100 gram per dag is een prima begin, doel is 130 gram.

– Zware krachttraining. Laat je lichaam merken dat je de kracht nog duidelijk nodig hebt.


Vergeet niet: ‘’Aankomen kan positief zijn!’’ Als je spieren in je lichaam groeien, kan je zelfs aankomen en dan is je vetmassa omlaag gegaan.

Geef een antwoord