Wat is een Pre Workout en wat doet het met je?

”Sommige pre-workouts kunnen echter 4 á 5 keer zoveel cafeïne bevatten als een kopje koffie!”

Waarom is Pre Workout zo populair? Waaruit bestaat een Pre Workout eigenlijk? En is Pre Workout wel zo gezond voor je lichaam?

Voordat ik deze blog begin, wil ik jullie eerlijk vertellen dat ik ook Pre Workout gebruik. Ik heb veel verschillende varianten al geprobeerd en ben nog steeds aan het uitvinden waar ik het beste op reageer, qua prestatie. Hoe meer je erin gaat verdiepen, hoe meer verschillende verhalen ik ging lezen op pre-workouts. Dit leek mij erg interessant om met jullie te delen.

Om te beginnen met de samenstelling van pre-workouts. Deze verschillen per product. Elke Pre Workout is wel vaak in combinatie van de (werkzame)stoffen cafeïne, betalanine, citrulline malaat en creatine. Hier worden vervolgens kleurstoffen, suiker, zoetstoffen en andere synthetische stoffen aan toegevoegd.

Een pre-workout geeft je energie een boost en optimaliseert je prestaties tijdens de training.

Het is wetenschappelijk aan kunnen tonen dat een toename van spiermassa en een lager vetpercentage het gevolg is bij het consequent innemen van een pre-workout.

Pre-workout neem je 30-60 minuten voor je training. Dit doe je omdat de ingrediënten voldoende tijd hebben om in je bloedbaan te komen. Pre-workout verhoogd door de cafeïne en andere energiebevordende stoffen je hartslag en bloeddruk tijdelijk verhogen. Denk daarom wanneer je je pre-workout gebruikt. Het is niet verstandig om een pre-workout te nemen na je koffie hebt gedronken. Te veel cafeïne kan leiden tot misselijkheid, hartkloppingen en hoofdpijn.

Toch zijn er veel nadelen van het nemen van pre-workout. Een pre-workout geeft je meer energie en stelt je vermoeidheid even uit. Deze ”geleende” energie zal je later moeten terugbetalen aan je lichaam. Dit kan gevolgen hebben voor je slaap en je krijgt grote schommelingen in je energie. Daarnaast raakt je lichaam gewend aan de cafeïne en bouwt een intolerantie op. Hierdoor ga je steeds meer gebruiken en kan je er uiteindelijk afhankelijk van worden. Je lichaam wordt vermoeid, je krijgt minder energie en je krijgt spierpijn. Dit zijn signalen dat je lichaam rust nodig heeft. Door het nemen van pre-workout negeer je als het ware deze signalen, met als gevolg van stress en overtraining.

In een kant-en-klare pre-workout zelf zitten erg veel schadelijke stoffen en is ook best duur. Als alternatief kan je ook een goede pre workout snack nemen voor je training. Deze moet ten eerste koolhydraten bevatten. Dit is hét moment van de dag dat je van je carbs kunt genieten! Koolhydraten geven je namelijk makkelijk toegankelijke energie. Ook eiwitten en vetten zijn prima. Vetten zijn goed voor als je langdurige energie nodig hebt.

Hier een paar pre workout snacks:

  • Appel met pindakaas. Appels vullen bij de meeste niet heel erg. Smeer er daarom een beetje pindakaas op. Dit levert ook nog de eiwitten en vetten die je je training nodig zal hebben.
  • Havermout. Niet alleen voor je ontbijt dus! Dit kan je eten met fruit bijvoorbeeld.
  • Smoothie met banaan. Als basis met wat kwark, met daarnaast verschillende soorten fruit voor de koolhydraten. Dadels kunnen ook die extra boost geven.
  • Humus met rauwkost. Humus is de bron van koolhydraten en eiwitten. Dip wat wortels of komkommer in humus en dit zorgt ook nog voor een dosis vitamines!
  • Roggebrood. Boordevol koolhydraten en geeft je genoeg energie! Je kan dit eten met een plakje kipfilet of een beetje appelstroop.
  • Hüttenkäse met fruit. Hüttenkäse is bij de meeste sporters erg geliefd dankzij de hoeveelheid slanke eiwitten. Combineer dit met wat rood fruit, en je hebt een heerlijke snack.

Er zijn dus genoeg alternatieven voor een kant-en-klare pre workout. Kan je een pre-workout nu echt niet missen? Minimaliseer het dan tot max. 2 keer per week.

https://nl.myprotein.com/thezone/supplementen/pre-workouts-voordelen-wat-is-het/

http://drogespieren.nl

https://www.orangefit.nl/fit-blog/voeding/waarom-kun-je-beter-geen-pre-workout-gebruiken

Geef een antwoord