Wintertijd; dit is het effect op jouw gezondheid

Nu de kruidnootjes en stamppotrecepten weer om ons heen oppoppen weten we allemaal wat eraan zit te komen. De wintertijd gaat beginnen!
De tijd van warme chocolademelk, gezelligheid en kaarslichtjes. Maar ook voor droge lippen, loopneuzen en de gevreesde winterdip. Of hoeft dat laatste niet?

Je kunt de tijd niet zomaar veranderen zonder dat je lichaam erop reageert. Wij, als mens, gaan mee met de hoeveelheid licht die er op een dag beschikbaar is. Als het buiten licht en zonnig is, maken je hersenen serotonine aan. Dit pept je op en maakt je vrolijk.

Is het langer donker? Dan wordt je eerder slaperig. De aanstichter hiervan is de pijnappelklier (die zit diep in je hersenen). Deze klier geeft aan wanneer je wilt eten, slapen en waken. O.a. jouw spijsvertering en hormooncyclus volgen deze klier.
Dit verklaart waarom je na de tijdsverandering in oktober eerder last hebt van vermoeidheid, prikkerbaarheid en minder vrolijk bent.

Hoe voorkom jij de winterdip?

Ga bewust om met licht.
Je kan het hormoon melatonine (het slaaphormoon) beïnvloeden. Beperk bijv. het kijken naar televisie en je telefoon en dim het licht in de kamer. Door een donkere omgeving gaat de melatoninespiegel omhoog.
Wordt het ochtend? Gooi de gordijnen open, licht aan en ga naar buiten! Kom maar door met die serotonine-aanmaak.

Ga naar buiten en beweeg.
Voordat je op de bank onder een dekentje gaat liggen met een warme kop thee, ga eerst naar buiten! Een stevige wandeling en sporten pept je geluksgevoel en energie op!

Eet volgens de seizoenen.
Door de lagere temperaturen in de herfst en wintermaanden heeft je lichaam behoefte aan warmte in de vorm van stevige voeding. Gerechten als ovenschotels, stamppot, rijkgevulde soepen, (rijste)pap en gedroogde vruchten zijn goede winterkost.

Tips: Andijvie, bloemkool, boerenkool, brocolli, Koolraap, Pompoen, Rabarber, Wortelen.
Beter van niet: Rauwkost, frisse salade, koude dranken, koude smoothies, groene thee.

Let op je vitamine D-waarden.
Zonder vitamine D maak je niet voldoende serotonine aan. Winter betekent een verandering van garderobe. Geen zomerjurk, t-shirt of kort broek, maar lange broek en trui. Helaas betekent dit dat het gedaan is met de vitamine D opname via de huid.

Lees HIER meer over het aanschaffen van supplementen.

Wintertijd; tijd voor bezinning, verwarming en rijke maaltijden.
We trekken ons zowel fysiek als mentaal meer terug naar binnen. Besteed tijdens de winterperiode eens wat meer aandacht aan je geestelijke gezondheid. Last but not least: zorg letterlijk én figuurlijk voor genoeg warmte. Wees lief voor jezelf en bak alvast een appeltaart. Mmm…!