Is een eiwitshake een herstelshake?

Om mee te beginnen:

Wanneer neem jij je herstelshake?

Na een uurtje wandelen? Na krachttraining? Of na een lesje bootcamp? Elke vorm van bewegen heeft impact op je spierweefsel en verbruik je energie mee.

Wat doet een herstelshake met je? 

Een herstelshake zorgt ervoor dat de voorraden, die je hebt verbuikt tijdens je training, zo snel mogelijk weer aangevuld worden.

Deze voorraden bestaan uit voedingsstoffen. Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om het herstel van je spieren mogelijk te maken. Je lichaam heeft vocht, zout en koolhydraten nodig om te herstellen en eiwitten om spierweefsel op te bouwen.

Voordelen van een herstelshake:

  • Oplossing voor diegenen die geen honger hebben na de training.
  • Oplossing voor diegenen die geen zin hebben in boterhammen of een bord pasta.
  • Vult in één keer alle voorraden aan.

Wat kan er nog mis gaan? Zou je zeggen.

”Een eiwitshake is niet per se een herstelshake!” Hier dus.

Er begon misschien al een lichtje te branden toen je de voedingsstoffen las die aangevuld moeten worden. Een herstelshake is namelijk meer dan een eiwitshake.

In een eiwitshake zitten voornamelijk eiwitten. Zo’n shake is dus super handig om makkelijk en snel meer eiwitten binnen te krijgen.

Een herstelshake bevat 40% eiwitten. Dit is minder vergeleken de eiwitshake, alleen om de energie die je verbruikt heb aan te kunnen vullen zitten in een herstelshake meer koolhydraten.

Wat zit er in een goede herstelshake?

  • Koolhydraten: Om je energie aan te vullen. 
  • Eiwitten: Om de spierschade te herstellen.
  • Elektrolyten: Soorten zouten. Je verliest veel vocht tijdens de training, dus ook elektrolyten. Denk aan Natrium, Kalium, Mangesium en calcium. Deze heb je nodig om vocht vast te houden en spelen een rol in het functioneren van je spieren en zenuwen.

Conclusie: Is een eiwitshake een herstelshake?

Niet genoeg om alle voorraden bij te kunnen vullen. Lig jij na een training uitgeput op de bank? Dat is een teken dat je jouw voorraden niet genoeg hebt aangevuld.

Tip: Voeg havermout (instantoats) toe aan je eiwitshake voor de extra energie!